Gondolkodj előre

NLPtrainer | Brain Happiness - Gondolkodj előre

Mi izgat, lelkesít, motivál jobban, az, ami már megvan, vagy az, ami ott lebeg előtted egy karnyújtásnyira? Hazafelé elképzeljük a kedves mosolyát, s mosolygunk. Elképzeljük a tengerpart fövenyét, a napsütést, nyaralást, s már jól érezzük magunkat. Még fel se bontottuk a hideg sört … A jövő a végtelen örömforrások tárháza lehet – azután, hogy mit valósítasz meg belőle, már a Te döntésed. És ezzel a képességgel nem vagyunk egyedül. Nem az emberi faj az egyetlen, amely így-úgy képes elképzelni a jövőt, jó dolgokat belelátni. De hogy kifejezett „örömét lelje” pocsékságok elképzelésében, … Nos, arra csak mi vagyunk képesek. Gondold meg, mit képzelsz el, mert még hozzálát, és megvalósul.

Tedd teljessé az átélést!

A gyakorta emlegetett és dicsért vizualizáció nagyon fontos, hisz amit el tudsz képzelni … és ha még fokozod is az átélést:)

Először képzeld el úgy, mintha egy moziban ülnél. A vásznon épp a kíván jelenet, elképzelt jövő kockái peregnek. Látod magad, ahogy pont az történik, s pont úgy, ahogy szeretnéd. Meg tudod figyelni, hol s mi zajlik. Kik vesznek körbe épp, kik részesei a jelenetnek, ők hogyan reagálnak. Színesben, széles vásznon. S mivel nem némafilm, így hallhatod is mit mondanak …

Azután gondolatban lépj fel a vászonra (remélhetőleg) a főszereplő bőrébe. Figyeld meg, hogy változik a testtartásod, amikor az és úgy történik, amikor már megvan, amit szeretnél. Milyen a légzésed, szívverésed, gesztusaid, a bőröd, mimikád? Hogyan változik az izmaid tónusa, a hangod? Hangerő, szín, a szavak, amelyeket kimondasz? Innen belülről most milyennek látod a dolgot? A többieket? Milyen illat vesz körbe? Esetleg egy íz a szádban? Most milyen érzés ez, hogy már megvan? Hol érzed a testedben? Alakítsd úgy, hogy a legjobb legyen a számodra. És élvezd.

Talán érdemes lehet felfigyelned rá, hogy a szokásos vizualizációt („képzeld el”) csak két dologgal egészítettük ki. Körbe VAKOG-tuk – bekapcsoltuk az összes érzékszervi csatornánkat az élmény megragadásába. És bele helyezkedtünk a helyzetbe (asszociálódtunk), beleéltük magunk a dologba. S amikor ügyesen csinálod – de mikor ne csinálnád úgy – máris ott az érzés: megvan, megcsináltam, mert képes vagyok, s nekem ez jár. Vagy valami hasonló.


NLP trainer blog: https://nlptrainercoach.wordpress.com
online konzultáció: skype: NLP.trainer
photoblog: http://nlp-coach.tumblr.com/
Érezd jól magad – facebook oldal
Life-Coaching – google plus közösség

Leave a comment