Mit tekintesz sikernek?

NLPtrainer | Brain Happyness: Mit tekintesz sikernek?

Közkeletű vélekedés szerint siker az, amit a szomszéd irigyel. Persze, ez egy rosszmájú megjegyzés – de hordozz magában igazságot. Sokak számára a siker valami külső – sok esetben nem is létező – elvárásnak való megfelelés. A te korodban már … egy rendes családban … igazán megengedhetnéd már magadnak … hogy nézel ki? Ha ügyesen választjuk meg a viszonyítási alapot, könnyedén elő tudjuk állítani magunkban a „vesztes” érzést. Pedig ha belegondolsz, a saját siker-élményed (ha van ilyen, de miért is ne lenne) nem összehasonlítható máséval – csak a saját várakozásoddal. Egy jó praxissal bíró plasztikai sebész halálosan irigy lehet valamely híres filmszínész, mondjuk Robert De Niro sikereire. Csak értelmetlen, viszont arra kiváló, hogy a jó sebész pocsékul érezze magát a bőrében. És hiába tesz újabb és újabb erőfeszítéseket, nem lesz elégedett. Azt mondják, hogy akik önmagukhoz viszonyítják saját teljesítményüket, önmaguk számára állítanak fel célokat, követelményeket, s nem a külső (társadalmi, szülői, partneri) elvárásnak igyekeznek megfelelni, sokkal elégedettebbnek, kiegyensúlyozottabbnak és sikeresebbnek érzik magukat. Az ő mércéjük, viszonyítási alapjuk belül van. Már hallom a közbevetést, de hisz nekem is belül van … ezen most ne vitatkozzunk. Biztos.

Vannak céljaid? Biztos. De elgondolkoztál már azon, hogy mi lesz rá a bizonyíték, hogy elérted? Honnan tudod, hogy már megvan? Mikor leszel igazán elégedett?

Ez elég bugyután hangzik. Pedig meglehetősen gyakori jelenség: akartál valamit, úgymond el is érted – és még se vagy boldog, valami hiányzik. Akartál egy jó kapcsolatot, de … egy jó autót, de … egy kiváló beosztást, de … de valami még hiányzik. Mielőtt hozzákezdesz, vagy ha már hozzákezdtél: most – szánj rá időt, s fogalmazz meg kritériumokat, határozd meg, mit tekintesz sikernek.

  • Pontosan mit szeretnél elérni? Miről szól a célod? Mit jelent ez neked? Milyen érzés, amikor megvan?
  • Mi lesz rá a bizonyíték, hogy elérted? Honnan tudod, hogy már megvan? Mikor leszel igazán elégedett?
  • Mihez visz közelebb, amikor megvan? Milyen új lehetőségeket, távlatokat nyit meg? Milyen nagyobb – talán fontosabb – cél része ez?

Ezzel létre hoztad saját belső viszonyítási pontod, s a siker az, ha ezt megcsinálod, eléred. Persze, mindig dönthetsz úgy, hogy a szomszéd nője zöldebb, de ez már egy másik történet.


NLP trainer blog: https://nlptrainercoach.wordpress.com
online konzultáció: skype: NLP.trainer
photoblog: http://nlp-coach.tumblr.com/
Érezd jól magad – facebook oldal
Life-Coaching – google plus közösség

Leave a comment